0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
Δεκατρία φωκάκια που έχει περιθάλψει η Mom έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα υιοθεσίας που υλοποιεί η οργάνωση, προσκαλώντας ιδιώτες, εταιρείες και σχολεία να γίνουν συμβολικά "γονείς" τους.

Υιοθετώντας ένα φωκάκι

29/10/2011

Ο 7χρονος Μοσκώφ γεννήθηκε σε μια θαλάσσια σπηλιά στον Πλαταμώνα Πιερίας και εντοπίστηκε να παλεύει με τα κύματα λίγο μετά τη γέννησή του. Ευτυχώς η μητέρα του, η πανέμορφη Μπελούτσι, βρισκόταν δίπλα του και έτσι η ομάδα διάσωσης της Εταιρίας για τη μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας MOm δεν χρειάστηκε να επέμβει, αλλά παρέμεινε στην περιοχή για να τον παρακολουθεί.


Ο Μοσκώφ πήρε το όνομά του από τον εκλιπόντα μορφωτικό σύμβουλο της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο Κωστή Μοσκώφ, καθώς γεννήθηκε κάτω από το σπίτι του στην Πιερία, ενώ η μαμά του βαφτίστηκε Μπελούτσι, επειδή σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mom, είναι μία από τις ομορφότερες Monachus monachus (μονάχους-μονάχους) που έχουν συναντήσει. Έτσι, αποφάσισαν να της δώσουν το όνομα της ηθοποιού Μόνικα Μπελούτσι, λόγω της ξεχωριστής μεσογειακής ομορφιάς της.


«Με το πρόγραμμα υιοθεσίας μεσογειακής φώκιας η MOm αναζητά πόρους για την προστασία της Monachus monachus και κατ' επέκταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Ελλάδας, πριν είναι πολύ αργά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του τομέα ανάπτυξης και επικοινωνίας της οργάνωσης, Βάλλια Σαββίδου.
Συγκεκριμένα, τα χρήματα από το πρόγραμμα υιοθεσιών διατίθενται για την προστασία της μεσογειακής φώκιας και του θαλάσσιου οικοσυστήματος από απειλές, όπως η υπεραλίευση, η τυχαία σύλληψη των φωκών σε αλιευτικά εργαλεία, η ηθελημένη θανάτωση των φωκών, η άναρχη ανάπτυξη και η ρύπανση.
Επίσης, για την περίθαλψη τραυματισμένων φωκών, για τη συλλογή δεδομένων για τη βιολογία, την οικολογία και τη συμπεριφορά της Monachus monachus, αλλά και για την ευαισθητοποίηση των παιδιών με την υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.


Όπως εξηγεί η κα Σαββίδου, το πρόγραμμα υιοθεσίας αφορά σε φωκάκια που έχουν εντοπισθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και χρήζουν προστασίας και διάσωσης.


Οι ιδιώτες που θέλουν να υιοθετήσουν ένα ζωάκι επιλέγουν από την ιστοσελίδα της Mom, μέσα από φωτογραφίες, ποιό προτιμούν και καταβάλουν 100 ευρώ για έναν χρόνο. Το ποσό αυτό είναι 1000 ευρώ για τις εταιρείες και ελεύθερο για τα σχολεία.


Οι ιδιώτες, τα σχολεία και οι εταιρείες λαμβάνουν ένα DVD με πλάνα από το αρχείο της MOm με τους βιότοπους της μεσογειακής φώκιας στη χώρα μας, wallpaper με τη φώκια που υιοθετούν όπως και μία φωτογραφία της, πιστοποιητικό της υιοθεσίας και το διμηνιαίο e-newsletter της MOm "Θαλασσινές Ιστορίες".


«Ήδη, από την αρχή του προγράμματος το 2008, περίπου 250 ιδιώτες, 100 σχολεία με πλειοψηφία από την Κύπρο και λίγες εταιρείες έχουν ‘υιοθετήσει’ φώκιες», λέει η κα Σαββίδου.


Όσον αφορά την κατάσταση πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, υπενθυμίζει ότι στα ελληνικά νερά φιλοξενείται ο μεγαλύτερος αριθμός της, που υπολογίζεται περίπου στα 250 με 300 άτομα και αν και διανύουμε την αναπαραγωγική της περίοδο, το παρήγορο είναι ότι δεν έχουν εντοπισθεί μέχρι στιγμής φωκάκια σε κίνδυνο.
Νατάσα Καραθάνου.





Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής
  • Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής
  • Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιαν...
  • περισσότερα...

Δείτε επίσης

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιανοί διαφόρων ομολογιών θα συμμετάσχουν στην οικουμενική βραδιά συμπροσευχής, στον καθολικό καθεδρικό ναό Θεσσαλονίκης της Ασπίλου Συλλήψεως της Θεοτόκου, επί της οδού Φράγκων.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias