0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
Δυο εκθέσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φιλοξενεί ο νέος εκθεσιακός χώρος Exposium.

Εκθέσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

07/06/2011
πηγή: EXPOSIUM

Ο ένας χώρος της γκαλερί, μας ταξιδεύει στον Αχελώο, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδος. 

Ο φακός του φωτογράφου Δημήτρη Σταμούλη σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, καταγράφει το φαραωνικό έργο της εκτροπής του ποταμού, ένα σχέδιο με τεράστιο κόστος που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον. Ο επισκέπτης μέσα από μια βιωματική εμπειρία, γίνεται μάρτυρας παρεμβάσεων τεράστιας κλίμακας σε ένα τοπίο το οποίο ποτέ πια δεν θα είναι ίδιο.

Παράλληλα, στον άλλο χώρο, μια ομαδική έκθεση δείχνει στον θεατή πως η ανακύκλωση μπορεί να γίνει τέχνη. Οι 12 καλλιτέχνες παρουσιάζουν την ποικιλία των χρηστικών αντικειμένων, κοσμημάτων και έργων τέχνης που έχουν δημιουργήσει από ανακυκλωμένα, επαναχρησιμοποιημένα ή και ανακυκλώσιμα υλικά. 

Η ομάδα που επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην έκθεση είναι εσκεμμένα πολύμορφη, και περιλαμβάνει άτομα με διαφορετικές καταβολές και αναφορές, με ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα στην δουλεία τους. 

Οι καλλιτέχνες γίνονται ελεύθεροι συλλέκτες δίνοντας αξία σε αυτά που θεωρούνται δεδομένα και καθημερινά, ανυψώνοντας έτσι την σημασία τους. Προτείνουν έναν εναλλακτικό οικολογικό τρόπο σκέψης, και σεβασμό προς αυτά που έχει να προσφέρει άμεσα αλλά και έμμεσα το περιβάλλον. Δημιουργείται μια συλλογική συζήτηση σε εξέλιξη ανάμεσα στα έργα, της οποίας το πόρισμα δεν είναι να καταδικάσει τον καταναλωτισμό, εφόσον αυτός θεωρείται πλέον δεδομένος στην αστική κοινωνία. Αντίθετα, εκμεταλλεύεται την κάθε του πτυχή δημιουργώντας μια συνολικότερη εικόνα που εμπνέει οικολογική αισιοδοξία και τονίζει την σημασία της δημιουργικότητας. Αντίστοιχα, ο θεατής γίνεται ένας ενεργός παρατηρητής, ενώ ενθαρρύνεται να ενσωματώσει αυτήν την νοοτροπία στην καθημερινότητα του. Παράλληλα, στα πλαίσια της έκθεσης θα τρέξει και ένα workshop για παιδιά με ενημερωτικό αλλά κυρίως ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Ο οικολογικός χαρακτήρας της έκθεσης αξιοποιήθηκε και κατά την εγκατάσταση της, με τη βοήθεια φίλων, συλλογικότητα και εταιρειών, που το έργο τους περιστρέφεται γύρω από την συνειδητοποίηση για το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι μια ευρεία συνεργασία που εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον και δημιουργεί μια εορταστική ατμόσφαιρα γύρω από την ημέρα του περιβάλλοντος.

Συμμετέχουν οι:

Δημητρης Σταμούλης (WWF), Χρήστος Γάκας, Γεωργία Γκρεμούτη, Ακης Γκούμας, Εριφύλη Κανινία, Μανώλης Κοθρής, Λίντα Κοτσονοπούλου, Δανάη Μεγγρέλη, Νίκη Στυλιανού, Σέργιος Φωτειάδης- WE Design, 2D, Sugarline Productions, Ηλιοπούλου Φωτεινή & Γιώτα.

Η Exposium έχει 2 επίπεδα και βρίσκεται στην πλατεία Καρύτση (Καρύτση 1 & Πραξιτέλους 4).





Δείτε επίσης

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιανοί διαφόρων ομολογιών θα συμμετάσχουν στην οικουμενική βραδιά συμπροσευχής, στον καθολικό καθεδρικό ναό Θεσσαλονίκης της Ασπίλου Συλλήψεως της Θεοτόκου, επί της οδού Φράγκων.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias