0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
Ένα Εργαστήρι Βιβλίου που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜ-Θ και το Μορφωτικό Ίδρυμά της δίνει απαντήσεις σε ζητήματα συγγραφικής τεχνικής.

Εργαστήρι Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

26/05/2011
πηγή: PARALLAXI

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ & ΓΡΑΦΩ

Στο Εργαστήρι προηγήθηκαν τα σεμινάρια διόρθωσης κειμένων με την Άσπα Χασιώτη, ενώ αυτή την περίοδο παραδίδονται για πρώτη φορά σεμινάρια μυθιστορήματος με δασκάλα, τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου. “Οι συμμετέχοντες είναι διαφορετικών ηλικιών, έχουν κάνει διαφορετικές σπουδές, αλλά όλοι ενδιαφέρονται να δουν το μηχανισμό της γραφής από μέσα. Οι περισσότεροι βέβαια έχουν ως στόχο να βγάλουν κάποια στιγμή ένα βιβλίο”, μας εξηγεί η κ. Νικολαΐδου, λίγο πριν ξεκινήσει ένα από τα σεμινάρια που παρακολουθήσαμε μαζί με τους εν δυνάμει συγγραφείς.

Ο τρόπος που δουλεύουν οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια είναι καθαρά εργαστηριακός, αφού τα πάντα βασίζονται στη συστηματική γραπτή άσκηση. Για κάθε συνάντηση προβλέπεται συγγραφική άσκηση, που εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα και ορίζει το κέντρο της συζήτησης. “Το σεμινάριο σε βάζει να διαβάσεις, να δεις τη συγγραφική τεχνική πάνω στη δουλειά. Έρχομαι για να βελτιώσω αυτά που ήδη ξέρω”, λέει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Ευαγγελόπουλος. Ο Πέτρος είναι ηλεκτρολόγος-μηχανικός, αλλά αποφάσισε να βγάλει στην επιφάνεια τον συγγραφέα που κρύβει μέσα του και ήδη έχει γράψει ένα βιβλίο με διηγήματα. Η Ξανθίππη Γκλαβοπούλου, νομικός και πρώην στέλεχος τράπεζας, που δεν αφήνει το στυλό από το χέρι της, μας λέει: “Πάντα έγραφα, αλλά τώρα που σταμάτησα να δουλεύω βρήκα μια ευκαιρία για να αποκτήσω καινούργιες τεχνικές. Είναι πολύ σημαντικό που κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Σκεφτείτε ότι στην Αμερική η συγγραφική τεχνική διδάσκεται εδώ και χρόνια”.

Το σεμινάριο ξεκινάει και η Σοφία Νικολαΐδου μοιράζει σε όλους ένα απόσπασμα από την “Αλφαβήτα της μελέτης” του Έζρα Πάουντ, ένα “σοκολατάκι για την αρχή”, όπως λέει η ίδια χαριτολογώντας, για “αναγνώστες της λογοτεχνίας με συγγραφικό ενδιαφέρον”. Όσο προχωράει το σεμινάριο καταλαβαίνουμε ότι η γραφή δεν είναι απλό πράγμα. “Εδώ μπορεί κάποιος να έχει στο τέλος μια γενική εικόνα γι αυτό που θέλει να γράψει και να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η δουλειά του συγγραφέα”, τονίζει η κ. Νικολαϊδου και προσθέτει ότι “το γράψιμο έρχεται γράφοντας, θέλει σκληρή προσπάθεια. Αν το ταλέντο είναι βασική προϋπόθεση, από τους 100 που το έχουν, θα συνεχίσει μόνο αυτός που έχει το πείσμα”, κάτι που δεν φάνηκε να λείπει από τους 15 συμμετέχοντες.

Μία αλλιώτικη μέρα, μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο
  • Μία αλλιώτικη μέρα, μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο
  • Μπορείς και εσύ!...
  • περισσότερα...

Δείτε επίσης

Ολοκληρώθηκε η δενδροφύτευση στον Υμηττό

Ολοκληρώθηκε η δενδροφύτευση στον Υμηττό

Παρά το τσουχτερό κρύο, μεγάλος αριθμός Εθελοντών ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας, και έδωσε το «παρών» την Κυριακή 15/1, στη δράση δενδροφύτευσης και καθαρισμού του Δήμου Ηλιούπολης που έγινε στον Υμηττό.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias