0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
DAVID SIM ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ;
Play

Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

26/05/2011
πηγή: PARALLAXI

Αν έχεις καταφέρει να αλλάξεις τη φυσιογνωμία του κέντρου της Νέας Υόρκης, τότε λίγα πράγματα μπορεί να αποτελέσουν μεγαλύτερη πρόκληση. Ο David Sim, ως διευθυντής του γραφείου αστικού σχεδιασμού (urban planning) των Gehl Architects, έχει τεθεί υπεύθυνος για επεμβάσεις σε περισσότερες από 90 πόλεις ανά τον κόσμο με γνώμονα πάντοτε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον.

Το τριήμερο 8-10 Απριλίου ο σημαντικός σκοτσέζος πολεοδόμος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος της Parallaxi και της ομάδας αστικού ακτιβισμού Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς. Μέσα στις λίγες μόνο ώρες παραμονής του στην πόλη ο Ντέιβιντ Σιμ κατάφερε να εμφυσήσει σε όσους τον παρακολούθησαν το συναίσθημα πως το περιβάλλον της καθημερινότητάς μας μπορεί να αλλάξει με πολύ απλούς τρόπους. Αρκεί να το θέλουμε πραγματικά...

Την Παρασκευή, 8 Απριλίου και ύστερα από ένα εξαντλητικό ταξίδι 35 ωρών από τη Νέα Ζηλανδία, ο David Sim βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και αμέσως έπιασε δουλειά με τις 13 ομάδες φοιτητών που ύστερα από ένα μήνα σκληρής δουλειάς είχαν ετοιμάσει ισάριθμες μελέτες αστικών παρεμβάσεων μικρής κλίμακας σε σημεία της πόλης που πλήττονται από τα έργα του μετρό και από την αναβλητικότητα των έργων ανάπτυξης επί σειρά ετών. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις μελέτες αναμένεται, σύμφωνα με δέσμευση του Αντιδήμαρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Θεσσαλονίκης, κ. Ανδρέα Κουράκη, να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, όλες οι εργασίες αναμένεται να εκτεθούν σε συνεργασία με τα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα. Το φοιτητικό workshop με τίτλο Από το εικονικό στο πραγματικό συντόνισαν οι καθηγητές Αλέκα Γερόλυμπου, Κική Καυκούλα, Απόστολος Παπαγιαννάκης, Εύη Αθανασίου, Χάρις Χριστοδούλου, Αθηνά Βιτοπούλου και οι αρχιτέκτονες Πέτρος Λαζαρίδης και Αθηνά Λαζαρίδου.

Το εργαστήρι των φοιτητών ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, 10 Απριλίου, όπου ανακοινώθηκε και το βραβείο για τους συμμετέχοντες. Εντός του καλοκαιριού το κορυφαίο γραφείο αστικού σχεδιασμού των Gehl Architects και ο David Sim προσωπικά θα υποδεχτούν στην Κοπεγχάγη τους φοιτητές

Του Α.Π.Θ., Προκειμένου να τους μυήσουν εκ του σύνεγγυς στον τρόπο δουλειάς και στη φιλοσοφία τους. Το Σάββατο, 9 Απριλίου, την πρώτη ίσως πραγματικά ανοιξιάτικη και ηλιόλουστη μέρα του χρόνου περισσότεροι από 750 θεατές κατέκλυσαν το Νέο Συνεδριακό Χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ2), προκειμένου να παρακολουθήσουν την ανοιχτή ομιλία του David Sim.

Ο Σκοτσέζος πολεοδόμος παρουσίασε τις μεθόδους και την ιδιαίτερη ανθρωποκεντρική φιλοσοφία των Gehl Architects που βασίζεται στις θεωρίες του Jan Gehl. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα επιτυχημένα παραδείγματα της Κοπεγχάγης και της Νέας Υόρκης, ώστε να πείσει το κοινό ότι τίποτα δεν ανέφικτο, αρκεί να υπάρχει πραγματική βούληση. Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα πως και η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει, με απλό τρόπο, πρόσωπο, αν εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά της που για εκατοντάδες χρόνια ακόμη θα αποτελούν πόλο έλξης για όλο τον κόσμο. Έκλεισε την παρουσίασή του με μία πρόταση πεζοδρόμησης της παραλιακής λεωφόρου Νίκης που θα αναδείξει το θαλάσσιο μέτωπο που τον γοήτευσε.

Την Κυριακή το πρωί ήταν η σειρά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων φορέων της πόλης να συνομιλήσουν με τον David Sim. Σε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ο καλεσμένος της Parallaxi και της ομάδας Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς απέδειξε με επιτυχημένα παραδείγματα επεμβάσεων σε πόλεις του εξωτερικού πως η βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον δεν απαιτεί κατ ανάγκη πολλά χρήματα και χρονοβόρο σχεδιασμό. Αυτή η σκέψη του just do it που πυροδότησε ποικίλα σχόλια και αποτέλεσε την αφετηρία για μία έντονη συζήτηση.

Ο David Sim αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, αφού πρόλαβε μέσα σε κάτι λιγότερο από τρεις ημέρες να μας δείξει καθαρά πως τα απλά και μάλλον αυτονόητα που μας παρουσίασε παρεμποδίζονται στην Ελλάδα από το τείχος της νοοτροπίας μας.

Η μετάκληση του David Sim πραγματοποιήθηκε χάρη στην πολύτιμη αρωγή των χορηγών σανη Α.Ε., Μάρμαρα Μόσχου. Με την υποστήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου, της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Όλες οι εκδηλώσεις τέθηκαν υπό τη αιγίδα της Πρεσβείας της Δανίας, ενώ η ανοιχτή ομιλία του Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

Ο David Sim φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Daios. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ετ3 και ο 9.58 - Σταθμός στον Πολιτισμό.

Θερμές ευχαριστίες στην N-Orasis για τη μαγνητοσκόπηση της ομιλίας του David Sim στο Μέγαρο Μουσικής, στη Μαρίνα Διάφα για τη διερμηνεία, στο Ούζου Μέλαθρον για τη φιλοξενία του κ. Σιμ και στη Whale Graphics για την εκτύπωση.

Στα πλαίσια του πολιτιστικού φεστιβάλ Tango Acropolis, διοργανώνεται το Σάββατο 4 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο, εκδήλωση για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Αλμα Ζωής. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μια επίδειξη μόδας αφιερωμένη στην κουλτούρα του Tango.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη επίδειξη μόδας καθώς στο ρόλο των μοντέλων θα βρεθούν επαγγελματίες χορευτές οι οποίοι θα εκτελέσουν tango χορογραφίες που έχουν ετοιμαστεί ειδικά για τη περίσταση, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στο κοινό.

Η βραδιά θα κορυφωθεί με την παρουσία της διεθνούς φήμης χορεύτριας, γνωστή και ως «μπαλαρίνα του tango», Mora Godoy, η οποία μαζί με τον παρτενέρ της θα δώσει ένα ξεχωριστό tango performance.

Τα ρούχα των χορευτών είναι από τη νέα κολεξιόν του οίκου Mimi Pinzon, της γνωστής σχεδιάστριας ρούχων tango Viviana Laguzzi και επίσημης σχεδιάστριας του Mudial Del Tango του Buenos Aires, ενώ η γνωστή σειρά υποδημάτων, Comme il Faut by conDIVA.com, θα παρουσιάσει μοναδικά χειροποίητα κομμάτια. Τα αξεσουάρ μαλλιών και τα κοσμήματα είναι προσφορά της εταιρείας Evita Perroni, ενώ το hair styling επιμελείται το team των κομμωτηρίων TEO hair design.

Οι παρευρισκόμενοι μπορούν παράλληλα να απολαύσουν αργεντίνικα εδέσματα και παραδοσιακό κρασί.

Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθεί για τους σκοπούς του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής».

Τιμή πρόσκλησης: 50 ευρώ ανά άτομο.

Μία αλλιώτικη μέρα, μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο
  • Μία αλλιώτικη μέρα, μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο
  • Μπορείς και εσύ!...
  • περισσότερα...

Δείτε επίσης

Ολοκληρώθηκε η δενδροφύτευση στον Υμηττό

Ολοκληρώθηκε η δενδροφύτευση στον Υμηττό

Παρά το τσουχτερό κρύο, μεγάλος αριθμός Εθελοντών ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας, και έδωσε το «παρών» την Κυριακή 15/1, στη δράση δενδροφύτευσης και καθαρισμού του Δήμου Ηλιούπολης που έγινε στον Υμηττό.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias